De Mazzel

Sfeercafé & Feestzaal

Historiek

De Oude Posterij in de 18e eeuw

De Zuidstraat is de enige straat in Torhout uit de windroosnomenclatuur die zijn naam heeft behouden. Enkel in de 19de eeuw heette ze een tijdje de Keizerinnestraat, een naam naar keizerin Maria Theresia of naar Keizerin Josephine die op 9 juli 1803 Torhout bezocht.

De oudste vermelding van de naam Zuidstraat dateert uit 1300: ‘in de zuutstraete’.

De lokale postfunctie

Vroeger was de Zuidstraat een deel van de markt. In de late 18e en begin 19e eeuw vervulde de herberg ‘de oude posterij’ de lokale postfunctie.

Het was vooral een herto-logementshuis uit de Oostenrijkse periode, en speelde een belangrijke rol bij vervoer- en vrachtdiensten en het postverkeer.

Lange tijd heette dit café de oude posterij waar huwelijken en begrafenissen veel verzorgd werden. In 1978 zat hier met hun club de tafeltennis TTC sport line Torhout voor 1 seizoen. Ook was er een frietkot in de jaren 1970. De ‘sporen’ daarvan kan je nu nog aan het plafond in het café zien.

De Oude Posterij VS De Mazzel

Na een grondige renovatie startte Johan Vanhoutte in 1992 ‘De Mazzel’ zoals we het nu kennen.           
In juni 2000 nam Gianni Ketelslegers het van hem over. Tot eind 2007 heeft Gianni De Mazzel met dezelfde filosofie uitgebaat zoals Johan.

De Mazzel anno 2009

Na 10 maanden van leegstand hebben wij, Csilla Matyas en Francky Vandenberghe, in 2009 besloten de zaak volledig  te renoveren. Na nog eens 10 maanden van verbouwen is de Nieuwe Mazzel geboren.